Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Många frågetecken kring blodprovet i dråpfallet

Publicerad: 6 maj 2010, 13:48

Det råder oklarheter kring hur blodprovet togs från den lilla flickan som dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det finns till och med två olika versioner.


Det berättar Krister Nilsson, docent, överläkare och vetenskapligt råd i barnanestesi och barnintensivvård för TT. De olika versionerna om hur blodprovet togs kommer dels från rättsmedicinläkaren, dels den rättsmedicinska assistent som tog provet.

Expertvittnen som försvaret kallat till den kommande rättegången mot den dråpmisstänkta läkaren anser att mätvärdet av det tiopental som åklagaren tror dödade flickan inte är tillförlitligt. Det hann gå 24 dagar innan kroppen obducerades och cellerna hade börjat falla sönder, hävdar de.

Chefsåklagare Peter Claeson, däremot, säger sig inte vara oroad över försvarets nya expertvittnen.

– De jobbar på uppdrag av en part som har till uppgift att så tvivel om åtalets riktighet, säger han till TT och fortsätter:

– Objektivitet ingår i min yrkesroll och de experter jag anlitar ska göra objektiva analyser.

Rättsmedicinalverket och de vetenskapliga råden är ackrediterade och skickliga i att göra objektiva bedömningar, säger Claeson, som framhäver att det i slutändan är upp till domstolen att efter en samlad bevisprövning avgöra om det är ställt utom rimligt tvivel att ett brott har begåtts.

Han säger också att han kan komma att vidta nya åtgärder med anledning av försvarets nya vittnesmål, men vilka dessa åtgärder är vill Peter Claeson inte gå in på.

Relaterat material

Försvarets experter dömer ut bevis i Astrid Lindgrenfallet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev