Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Medicintekniker har 50-årsfest i höst

Publicerad: 16 augusti 2006, 08:59

Medicinteknikdagarna blir extra festliga i år när Svensk förening för medicinsk teknik och fysik firar 50-årsjubileum. Det blir stort kalas, med än så länge hemlig underhållning.


Svensk förening för medicinsk teknik och fysik, MTF, fyller 50 år i år. Enligt föreningens ordförande, Per Ask, gör detta föreningen till en av de äldsta organisationerna i världen för medicinsk teknik. Jubileet firas under de årliga Medicinteknikdagarna, som i år äger rum i Uppsala den 3 och 4 oktober.

Hur ska ni fira?  - Det blir dels aktuella presentationer, dels historik. Joachim Nagel som är ordförande för den internationella föreningen för medicinsk teknik, International Federation for Medical and Biological Engineering, kommer att tala. Sedan blir det också en middag då själva jubileet kommer att firas.

Finns det något som du själv ser fram emot?  - Ja, till exempel Paul Gatenholms föredrag om biopolymerer som byggnadsställning för stödje­vävnad och att Akbar Seddigh, som är ordförande för Elekta och Ortivus och en framstående entreprenör, ska ge sin syn på vilka industriella möjligheter som finns för medicinsk teknik. Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund kommer att tala om den viktiga patientsäker­heten i sjukvården. André Dittmar från Lyon berättar om sensorer och intelligenta kläder. Han är en drivande auktoritet på området i Europa.

Vad händer på festen?  - Det är hemligt än så länge.

Vilka är milstolparna i föreningens historia?  - En milstolpe är att vi delar ut Erna Ebelings pris varje år sedan 1966 för att främja forskning och utveckling av medicinsk teknik. Bland pristagarna finns Helmut Hertz som låg bakom det medicinska ultraljudet på 1950-talet och Rune Elmqvist som gjorde den första pacemakern.

- Sedan 1994 certifierar vi också medicinska ingenjörer och medicinska civilingenjörer. Det tycker jag är ett viktigt led i att kvalitetssäkra den verksamhet som finns i sjukvården. Vi är dessutom remissinstans för medi­cintekniska frågor när till exempel regeringens departement lägger fram förslag.

Förra året hade dagarna framtidstema. Finns det ett tema i år?  - Det blir ett axplock av nya spännande utmaningar som finns bland annat inom så kallad ­tissue engineering, e-hälsa, patient­säkerhet och utmaningar där ­datorer är kopplade till medicinsk utrustning. Här är vi väldigt måna om att säkerheten inte ska äventyras.

Vilken är visionen för de kommande 50 åren?  - Förhoppningsvis kan vi då se att utvecklingen gått dithän vi vill, till exempel när det gäller patientsäkerheten. Jag hoppas också att vi då har en stärkt forskning och en stärkt industri inom det medicintekniska området.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News