Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Mindre strålning lika bra vid kotkompressioner

Publicerad: 4 juni 2017, 06:48

Peter Hoskin, onkolog, Mount Vernon Cancer Centre i Middlesex, Storbritannien.

Foto: Carl-Magnus Hake

Patienter med cancer som spridit sig till ryggraden kan få lika bra symtomlindring av en kortare strålbehandling jämfört med en längre, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

– De här resultaten öppnar för en ny standardbehandling, åtminstone för patienter med kort förväntad överlevnad, sade studiens huvudförfattare Peter Hoskin vid en presskonferens under fredagen.

Att få smärtsamma kotkompressioner är ett ganska vanligt problem för patienter med metastaserad cancer. Det här kan behandlas med palliativ strålning, men det finns i dag ingen etablerad standard sett till hur strålningen ges, noterade Peter Hoskin, som är onkolog vid Mount Vernon Cancer Centre i Middlesex i Storbritannien.

Han och hans forskarkollegor randomiserade 688 patienter från Storbritannien, varav nästan hälften hade spridd prostatacancer, till att antingen få en enstaka strålbehandling i dosen 8 gray eller en upprepad behandling över fem dagar med totaldosen 20 gray.

Efter åtta veckor hade ungefär lika många patienter, runt 70 procent, i de bägge grupperna kvar en förmåga att kunna gå obehindrat med eller utan gånghjälp.

Det fanns ingen skillnad i överlevnaden i de bägge grupperna eller förekomsten av svåra biverkningar.

– I den här studien var medianöverlevnaden bara 13 veckor. Så då är det en mycket stor fördel att kunna erbjuda en behandling som inte kräver att patienterna kommer in flera dagar i rad, sade Peter Hoskin.

Han betonade att för patienter som har en längre förväntad överlevnad kan det vara bättre med en utökad strålbehandling men att det samtidigt behövs mer forskning kring detta.

Läs abstract till studien:

Peter Hoskin med flera. SCORAD III: Randomized noninferiority phase III trial of single-dose radiotherapy (RT) compared to multifraction RT in patients (pts) with metastatic spinal canal compression (SCC). J Clin Oncol 35, 2017 (suppl; abstr LBA10004)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev