Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nattöppet på magnetkameran

Publicerad: 23 september 2014, 07:11

På Lasarettet i Enköping är patienter välkomna till magnetkameran, dygnet runt, tre dagar i veckan.


– Det är en enorm respons från patienterna, de tycker att det är fantastiskt, säger Hartmut Lotz, verksamhetschef för Radiologiskt centrum vid Lasarettet i Enköping till Dagens Medicin.

I våras genomförde han en enkät bland de polikliniska patienter som väntade på en magnetkameraundersökning och ställde där frågan om de kunde tänka sig att komma nattetid. Till sin förvåning noterade Hartmut Lotz att nästan 30 procent av patienterna svarade att de kunde tänka sig att komma mellan midnatt och klockan sju på morgonen.

– Vi går mot ett 24-timmarssamhälle och folk är uppe mitt i natten. Jag brukar säga att folk åker till Kanarieöarna klockan tre på natten, varför inte göra en röntgenundersökning? säger han.

Så sedan i april har sjukhusets magnetkamera nattöppet måndag, tisdag och onsdag och tar emot ungefär 15 patienter per natt. För att klara av bemanningen har man anställt två röntgensjuksköterskor som ironiskt nog försökte få igenom ett liknande upplägg i Västerås men där var det ingen som brydde sig, berättar Hartmut Lotz.

Han förklarar att det av praktiska skäl blir ett speciellt urval av patienterna som kan komma nattetid då de till exempel behöver ha tillgång till egen bil och kan röra sig obehindrat. Att det i sin tur skulle bli orättvist mot andra patienter håller Hartmut Lotz inte riktigt med om.

– De släpper ju tid på dagen till andra, så det blir inte så fel ändå.

Som det ser ut nu är den nattöppna magnetkameran bara ett projekt men det kommer förmodligen att permanentas och införlivas i den ordinarie verksamheten någon gång vid årsskiftet.

– Det har varit så bra respons att det blir nog svårt att säga att nu slutar vi, säger Harmut Lotz.

Han förklarar att eftersom magnetkameran ändå är i gång dygnet runt så innebär nattanvändning ingen extra service eller kostnad i sig. Det enda extraslitage som nattverksamheten dragit med sig är de dynor som patienterna ligger på.

Varför har ingen kommit på det här tidigare?

– Det förstår man inte. Om man tänker sig Volvo eller någon firma med stora dyra apparater är det klart att de använder dem på nätterna. Men av någon anledning så är det inte så i sjukvården. De stänger labben vid fyra-fem på eftermiddagen och sedan har det varit stängt hela natten, grejorna har bara stått.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev