Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nu förbjuds återanvändning av engångsartiklar

Publicerad: 26 maj 2021, 04:00

Frieder Braunschweig, chef för medicinsk enhet kardiologi på Karolinska universitetssjukhuset, hoppas snart få använda resteriliserade hjärtkatetrar igen.

Foto: Privat, Staffan Claesson/Bildbyrån

När MDR nu träder i kraft blir det inte längre tillåtet att återanvända engångsprodukter, som vissa hjärtkatetrar. Men på en del håll i sjukvården hoppas man att det ska bli tillåtet så småningom.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion Västerbotten

Det som rör återanvändning av engångsprodukter är de mest kontroversiella skrivningarna i EU:s nya medicinteknikförordning, MDR. Förordningen förbjuder återanvändning, såvida inte enskilda länder lagstiftar om undantag. 

Den svenska regeringen, som är föremål för påtryckningar från olika håll, har ännu inte satt ner foten i frågan. Även sjukvården är splittrad. Från steriltekniskt håll är man generellt emot återanvändning, medan man från kliniskt håll ofta är mer positiv. 

Läs även: ”Jag vet att det vi gör är patientsäkert” 

– Jag tycker det är mycket beklagligt att vi ännu inte har fått något besked från regeringen eller myndigheterna. Vi har frågat vad som ska gälla men vi får inga svar, säger Sofie Jacobsson, chefläkare i Region Västerbotten, som vill att återanvändning ska vara tillåtet.

Hon konstaterar att de nya reglerna skärper kraven och att det inte blir många produkter som kommer i fråga för reprocessing.   

– Alternativt bör lagstiftningen omfatta undantag för fredstida kriser, höjd beredskap eller krig, säger Sofie Jacobsson.

I verksamheterna har man fått förbereda sig på att återanvändning nu blir förbjudet. 

– Vi kommer så klart följa lagen och sluta använda resteriliserade hjärtkatetrar och har beställt material så att vi ska klara oss. Men framöver hoppas vi att det ska bli tillåtet och att vi ska kunna följa de ökade krav som gäller i det nya regelverket, säger Frieder Braunschweig, verksamhetschef för kardiologi på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs också: Pandemi- och certifieringsproblem för medicinteknik slår mot vården 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev