Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nu granskas Norrtäljes röntgenbilder på andra sidan jorden

Publicerad: 17 februari 2017, 08:26

Norrtälje sjukhus

Foto: Per Grundberg/TioHundra AB

Norrtälje sjukhus har påbörjat ett samarbete med ett företag i Australien för granskning av röntgenbilder under natten.


Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusTiohundra

Samarbetet innebär att svenska läkare i Sydney anställda av företaget Telemedicine clinic (TMC) granskar röntgenbilder mellan klockan 22 och 07 svensk tid vilket är dagtid i Australien. På så sätt slipper radiologerna på Norrtälje nattarbete vilket enligt Prathap Solomon Ismail, radiolog på Norrtälje sjukhus, leder till förbättrad arbetsmiljö och ökad patientsäkerhet.

– På ett större sjukhus finns det ofta fler radiologer, vilket gör att de som arbetar natt, sedan har möjlighet att sova på dagen, men så fungerade det inte här, eftersom vi inte är så många radiologer. I natt till exempel skulle jag ha blivit väckt fyra gånger, men kunde istället sova för att komma utvilad till jobbet. Det är en klar förbättring för arbetsmiljön, säger radiologen Prathap Solomon Ismail i ett pressmeddelande från Vårdbolaget Tiohundra.

Enligt Prathap Solomon Ismail ska samarbetet ska inte leda till några ytterligare kostnader. Dagens Medicin har tidigare rapporterat om andra sjukhus i Sverige som valt denna typ av lösning däribland Centralsjukhuset i Kristianstad och en klinik i Eksjö.

Relaterat material

Fler röntgenbilder granskas utomlands

Läkare i Australien ska tolka röntgenbilder från Kristianstad

Läkare jobbade natt från Australien

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusTiohundra

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev