Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Ny metod möjliggör blodprov från hemmet

Publicerad: 18 juli 2018, 09:28

Foto: Anna Ohlander

Med en självprovtagning likt en diabetikers ska patienter kunna ta blodprov från hemmet och posta till sjukhusets laboratorium – i stället för att uppsöka en vårdcentral.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Den nya tekniken är framtagen av forskare på Karolinska Institutet och KTH, och riktar sig specifikt till människor från glesbygden samt svårt sjuka och äldre som behöver lämna blod ofta.

Provtagningskortet, som går under namnet Capitainer-B, är tänkt att vara ett alternativ till konventionell provtagning för målgrupperna, som vanligtvis sker på vårdcentral eller av sjuksköterska på hembesök. I stället ska patienterna med ett stick i fingret fånga upp blod i en vätskebehållare som sedan torkar på ett filterpapper. Därefter postas blodprovet okylt till en provtagningsenhet.

– Då vet man exakt hur mycket blod som finns på papperet och då går det också att göra koncentrationsbestämningar och uttala sig om en persons exakta koncentration i blodet, vilket är viktigt när olika läkemedelsbehandlingar ska ställas in, säger Niclas Roxhed, docent i mikro- och nanosystem på KTH och som varit med och tagit fram kortet.

Forskarna menar att utöver att spara in antalet vårdbesök för patienterna kommer tekniken också att sänka kostnaderna för sjukvården.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev