Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nya medicinord att lägga på minnet

Publicerad: 4 januari 2013, 11:02

Foto: photos.com

Conversesjukan sprider sig som en löpeld genom landet.Och någonstans står ungdomarna som lider av nomofobi och drinkorexi och betraktar hur rånare i robotdräkt springer i väg med en väska fylld av dna-mikrochip.


Lugn – det gör absolut ingenting om du inte förstår den fiktiva ingången till den här artikeln. Sex färska ord inom medicinområdet har nämligen kvalat in på Språkrådets årliga nyordslista, som presenterades strax före nyår. Tanken med listan är att visa dels ord som har etablerat sig i Sverige det senaste året, dels ord som är osedvanligt kreativa.

Landets läkare kan göra klokt i att lägga exempelvis nomofobi på minnet – ett ord för den naggande oron som kryper sig på när batteriet till mobilen närmar sig noll procent. Eller varför inte conversesjukan som kommer från hälsoproblemen som kan orsakas av tygskor med platta sulor. Och plugga gärna in drinkorexi – ungdomarnas hälsovådliga metod att självsvälta under dagen för att kunna dricka kaloribomber på kvällen utan att gå upp i vikt. Alla tre orden säger onekligen mycket om den tid vi lever i.

Forskare har också bidragit med ord till listan. Märk-dna har under året etablerat sig i Sverige som en brottsförebyggande metod. Stöldbegärliga föremål besprutas med vätska som innehåller en unik dna-uppsättning som går att spåra i upp till två månader efter en eventuell stöld. Rånare göre sig alltså icke besvär.

Läs definitionen av alla sex nya ord som har koppling till medicinområdet här till höger.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev