Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nyföretagarpris för biopsiinstrument

Publicerad: 11 maj 2016, 11:50

Ulf Skarin från Veckans Affärer, Mikael Karlsson och Charles Walther från Bibb Instruments, Maria Kesslling för Almi Invest, och PO Lindsten från Veckans Affärer.

Foto: Pax Engström Nyström

Medicinteknikbolaget Bibb instruments från Lund har utsetts till Årets superstartup av Veckans Affärer och Almi invest. Företaget har på kort tid tagit fram ett nytt instrument för provtagning av tumörer.


Bibbs instrument gör det möjligt att borra sig in i vävnad och ta prover på misstänkta cancertumörer i stället för att genom mer traditionella endoskopimetoder göra det på ytan.

– Jag är praktiserande läkare som också har forskat och idén bakom föddes i min avhandling. Att gå in vertikalt i stället för att bara ta prover på ytan är egentligen uppenbart, men att göra det via dagens flexibla kamerainstrument hade ingen tidigare kommit på, berättar vd Charles Walther för Veckans Affärer.

Han tror att det kan vara en viktig uppfinning då den skulle kunna möjliggöra fler prov och man då skulle hitta fler cancerfall. Dessutom görs många operationer i onödan på grund av osäkerhet, vilket han tror kan undvikas framöver.

Lundaföretaget har patent i Sverige och Europa och inväntar även ett i Kina. Produkten är testad klar att använda på människor, och därmed redo att kommersialiseras säger Charles Walther.

– Men allra stoltast är jag kanske över att vi lyckats på bara drygt två år, en extremt kort tid i det här sammanhanget, säger han.

Nu ligger en hel del pappersarbete framför dem, och det gör också att de avvaktar något med försäljningen. Väl där kan det dock bli lukrativt. Det är en miljardmarknad säger Charles Walther.

För vinsten i Veckans Affärer och Almi invests tävling får Bibb 250 000 kronor.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev