Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Nytt mikroskop filmar hur hörseln ser ut

Publicerad: 20 februari 2006, 09:45

För första gången går det att med rörliga bilder visa hur hårcellerna i innerörat rör sig. Det är svenska forskare som med ett nytt mikroskop gjort det möjligt att filma hörseln.


Anders Fridberger, forskare vid centrum för hörsel- och kommunikationsforskning vid Karolinska institutet i Solna, har tillsammans med kollegor utvecklat ett nytt sätt att visa rörelserna hos innerörats hårceller och dess tunna utskott, stereocilierna.

På en film som tagits med mikroskopet kan man se en hårcell röra sig medan den utsätts för ljud, se länk till höger om artikeln. I själva verket rörde den sig betydligt snabbare, men filmen visar rörelsen i långsammare takt, eftersom den annars inte skulle gå att uppfatta. Cellen, som i verkligheten är 5 hundratusendels millimeter lång, rör sig i den vätska som omger det.

- Det nya med detta är dels själva tekniken, dels att man kan mäta hur mycket cellen rör sig, säger Anders Fridberger. Tidigare har man trott att de inre hårcellernas rörelser är mycket större än vad filmen och bilderna nu visar att de faktiskt är. När ett svagt ljud träffar örat rör sig stereocilierna med ungefär 10 miljarddelar av en meter. Denna rörelse upprepas hundratals eller tusentals gånger varje sekund.

Studien publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS.

Någon klinisk betydelse har inte möjligheten att filma de inre hårcellerna, förklarar Anders Fridberger:

- Detta är grundforskning. Vi vill förstå hur örat fungerar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News