Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Operationsrobot hackas för att testa säkerhet

Publicerad: 11 maj 2015, 10:36

Under hackningsförsöket fick roboten flytta gummiklossar mellan olika pinnar.

Foto: Doug Plummer, University of Washington

I den framtida användningen av operationsrobotar kommer förmodligen öppna trådlösa nätverk att behöva användas. Något som innebär en säkerhetsrisk.


De flesta operationsrobotar som används i dag är kopplade till sin styrenhet med en sladd eller ett privat nätverk och behöver därför inte använda sig av publika nätverk. Tanken för framtiden är dock att kunna använda operationsrobotar på distans, till exempel på mycket avlägsna platser eller på slagfält i krig. Med informationsöverföring via publika nätverk från kirurgen till operationsroboten kan säkerheten bli ett problem. Därför testade forskare vid University of Washington hur väl deras trådlösa robot fungerade mot hackningsattacker.

Under hackningsförsöket fick operationsroboten flytta gummikuber med hål i från en pinne till en annan, medan den utsattes för olika störningar. Bland annat blev roboten svår att använda när den översköljdes med värdelös data. Forskarna kunde också aktivera robotens nödstoppsfunktion, så att den blev helt oanvändbar.

Forskarna menar att det är mycket viktigt att säkerställa säkerheten vid informationsöverföring på allmänna nätverk. Några idéer som forskarna har är att kunna skapa personliga identifieringssignaturer kopplat till sättet som kirurger interagerar med roboten. På så sätt skulle man kunna förhindra att oidentifierade personer skickar data till roboten.

Du kan läsa mer om projektet på University of Washingtons hemsida. Här finns länken.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev