Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Regeringsuppdrag: Utveckla datadelning inom bilddiagnostik

Publicerad: 14 juli 2021, 09:47

Mammografi ska bli första pilot i satsningen på delad data inom bilddiagnostik.

Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en förstudie för utveckling av ett statligt, nationellt datautrymme för hälsodata inom bilddiagnostik. Första området blir mammografi.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndighetenBröstcancer

I Sverige finns i dag ingen nationell samordning inom bilddiagnostik. Åtgärder krävs både för att Sverige ska kunna leva upp till förväntningarna i EU:s plan mot cancer och för regeringens nationella inriktning för artificiell intelligens, skriver regeringen i beskrivningen av uppdraget till E-hälsomyndigheten

Läs mer: Mer datortomografi kan ge mindre kranskärlsröntgen 

I förstudien ska myndigheten lämna förslag på en eller flera piloter som kan göras för att skapa ett statligt, nationellt hälsodatautrymme för datadelning, som i ett första skede ska användas för delning av bilddiagnostikdata inom mammografiområdet.

Tjänsten ska vara utformad så att det tekniskt går att dela data över landsgränser.

Förstudien ska beakta hur andra länder organiserat sig för att förbättra möjligheterna för datadelning, exempelvis Findata i Finland och Health Data Hub i Frankrike och hur det förhåller sig till förutsättningarna i Sverige samt vilka steg som skulle behöva tas för att inrätta en liknande, statlig struktur för datadelning i Sverige, skriver regeringen.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev