Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Robot inte bättre vid hysterektomi

Publicerad: 21 februari 2013, 15:21

Att ta hjälp av en robot vid gynkirurgi har blivit betydligt vanligare på bara några år. Men vinsterna är små och ingreppet dyrt jämfört med vanlig titthållskirurgi, enligt en amerikansk studie.


Forskarna har tittat närmare på hur mycket användningen av robotkirurgi har ökat vid hysterektomi hos kvinnor med godartade tillstånd, i förhållande till bukkirurgi och vanlig titthålskirurgi.

De har också tittat på hur de olika ingreppen förhåller sig till varandra kostnadsmässigt och när det gäller komplikationer.

I studien ingick 264 758 kvinnor i USA som fått sin livmoder avlägsnad.

Resultaten visar att andelen robotassisterade ingrepp  har ökat rejält. Från 0,5 procent av ingreppen under 2007 till nästan 10 procent under 2010. Vanlig titthålskirurgi ökade också, från 24 till ungefär 30 procent under samma period.

Patienter som opererats med hjälp av robot hade visserligen lägre risk för att behöva stanna på sjukhus längre än två dagar efter ingreppet, än vid vanlig titthålskirurgi. Men totalt sett var risken för komplikationer låg och ungefär densamma, kring 5 procent, vid båda ingreppen.

Samtidigt var den totala kostnaden för ett ingrepp nästan 15 000 kronor högre vid robotkirurgi än vid vanlig titthålskirurgi.

Forskarna skriver att det ur folkhälsosynpunkt är viktigt att identifera patientgrupper med godartade tillstånd som kan ha nytta av robotkirurgi, samt att sänka kostnaderna för robotutrustning.

De påpekar att studien har begränsningar. Forskarna har till exempel inte haft data för kvinnornas BMI, tidigare operationer eller storlek på livmodern - parametrar som kanske påverkat valet av kirurgisk metod.

I en ledarkommentar som publiceras i anslutning till artikeln frågar sig forskare vidBrigham and Women s Hospital i Boston om det kanske vore bättre att lägga pengar på att utbilda kirurger i titthålskirurgisk teknik än på att skaffa fler robotar.

Även i Sverige diskuteras frågan om robotassistans inom gynkirurgin, vilket Dagens Medicin tidigare skrivit om, se artikel här intill.

Läs abstract:

Jason D Wright med flera. Robotically Assisted vs Laparoscopic Hysterectomy Among Women With Benign Gynecologic Disease. Jama, publicerad online 19 februari 2013. doi:10.1001/jama.2013.186

Relaterat material

”Det behövs inga fler robotar”

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev