Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Rullstol fastnade i magnetkamera

Publicerad: 16 januari 2015, 14:35

Patient drogs baklänges. Nu överväger sjukhuset metalldetektorer.


– I det här fallet glömde personalen att flytta patienten från hans vanliga rullstol till transportrullstolen. Man rullade in patienten i hans rullstol och då drogs den mot kameran och fastnade helt enkelt, säger Peter Blomstrand, chefläkare för medicinsk diagnostik vid Region Jönköpings län, till Dagens Medicin

Rullstolen hade backats in så patienten klarade sig utan skador och kunde med hjälp av personalen ta sig därifrån. Dagen efter togs rullstolen bort från kameran sedan leverantören lyckats avleda magnetfältet.

Enligt Peter Blomstrand har de anställda på röntgenenheten vid Länssjukhuset Ryhov utbildning i risker med magnetkamerans starka magnetfält. Vid kameran finns också skyltar och varningsmarkeringar i golvet.

Att det ändå kunde gå som det gick förklarar han med att det var stressigt den dagen. Dessutom skulle den erfarna röntgensjuksköterska som hade ansvaret egentligen arbetat vid ett vanligt röntgenlabb men hade på grund av sjukdom tvingats byta arbetsuppgifter.

– Då gick det nog för fort helt enkelt. Man måste mentalt ställa om att nu är jag på MR och då är det de rutinerna som gäller.

Händelsen, som inträffade i slutet av 2014, är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria då den kunnat medföra allvarlig vårdskada.

– Det är mycket allvarligt. Men samtidigt är det förståeligt. Vi skärper våra rutiner och kommer bland annat att titta på möjligheten att installera metalldetektorer för att öka säkerheten ytterligare, säger Peter Blomstrand.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev