Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Så kan landstingen få bidrag för mindre lustgasutsläpp

Publicerad: 8 mars 2017, 09:58

Hittills har åtta landsting fått beviljat bidrag till lustagasreningsanläggning. Men Naturvårdsverket skulle gärna se fler ansökningar från landstingen.


Satsningen Klimatklivet har sedan 2015 delat ut 1 miljard kronor i bidrag för att minska utsläpp av växthusgaser.  Naturvårdsverket vill på det sättet minska utsläppen av växthusgaser däribland lustgas, som har 300 gånger större effekt än koldioxid. Fram till år 2020 kommer 700 miljoner kronor per år att fördelas. Pengarna, som är en del av statsbudgeten, kan sökas av både företag, kommuner, föreningar, landsting och universitet.

Landstinget Dalarna är ett av dem som ansökt om bidrag. De vill installera en reningsanläggning för lustgas vid lasarettet i Falun. Inköp tillsammans med installation skulle kosta två och en halv miljon kronor.

Hur vanligt är det att landstingen söker bidrag för lustgasreningsanläggning?

– Det är ett antal landsting som har gjort det. Åtta ansökningar har beviljats sedan 2015 vilket är drygt 70 procent. Det är relativt högt om man jämför med det totala antalet bifall i Klimatklivet som ligger på dryg tredjedel av fattade beslut, säger Nanna Wikholm, samordnare för Klimatklivet på Naturvårdsverket.

Hur stora är möjligheten att bidrag för lustgasrening till lasarettet i Falun skulle beviljas?

– Vi ska ge stöd till störst utsläppsminskning per investerad krona. Så det beror på hur mycket utsläppen minskar av investeringen och hur dyr investeringen är. Av ovanstående statistik kan man se att många ansökningar om lustgasdestruktion har beviljats.

Hur många ansökningar till klimatklivet har kommit från landsting?

– Vi ser gärna fler ansökningar från landsting. Landsting och regioner står för 3-4 procent av ansökningarna som kommit in till Klimatklivet. Det är betydligt mindre än företag, kommuner och kommunala bolag.

Vad för typ av investeringar har ansökningarna rört sig om?

– Dels bidrag till lustgasdestruktion men även laddningsstationer för elbilar som är både för besökare men även verksamhetens bilar.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News