fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Sju av tio telemedicinska projekt fungerar inte

Publicerad: 23 maj 2016, 11:38

Foto: Thinkstock

Försöken med telemedicin, medicinsk vård via dator eller telefon, har inte fungerat så bra som man hoppats i Danmark.


Tanken med telemedicin är att patienten ska kunna ringa en sjuksköterska med telefon eller ett vanligt datorprogram som Skype. Det skulle kunna minska antalet fysiska besök till vården, vilket skulle spara resurser i de fall ett vanligt besök inte är nödvändigt.

Men sju av tio sådana projekt fungerar inte som det var tänkt. Det menar åtminstone Danmarks största forskningscenter för telemedicin som drivs vid Odense Universitetshospital.

– I flera av våra undersökningar har vi inte sett de vinster med telemedicin som vi trodde fanns, säger forskningsledare Kristian Kidholm till danska DR.

– Flera kopplar telemedicin till att spara pengar, då patienterna inte läggs in. Men det påståendet håller inte, säger han.

Samtidigt som man inte ser de vinster man hoppats på, är telemedicin projekt som kostar stora summor, säger Hanne Madsen, överläkare på lungmedicinsk avdelning på Odense Universitetshospital. Han ser helst att politikerna släpper de projekt med telemedicin som inte har avsedd effekt, och han sneglar mot Sverige och Norge.

– Sverige och Norge har nationella enheter som vägleder kommuner och sjukhus inom telemedicin. Det skulle vara bra i Danmark, säger han till DR.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev