Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Skärpta städkrav på sjukvården

Publicerad: 8 december 2017, 06:30

Två nya standarddokument ska skärpa kraven på städning och hanteringen av sterila produkter i sjukvården.


Svensk förening för vårdhygien, SFVH, har tidigare gett ut rekommendationer om hur ofta, och på vilket sätt sjukvårdslokaler ska städas för att minska smittspridning. Föreningen har även gett ut ett dokument med råd om hanteringen av sterilt gods.

Nu har organisationen Swedish Standard Institute, SIS, uppdaterat de båda dokumenten och formulerat dem som standarder med tydliga krav som bland annat kan användas vid upphandling, uppföljning eller verksamhetsutveckling i vården.

– Man kommer att känna igen sig från tidigare skrivningar, men de båda standarderna innebär att kraven blir tydliga, säger Tuula Cammersand, projektledare på SIS.

Syftet med de nya dokumenten är att öka patientsäkerheten genom att höja nivån på hantering av sterilt gods liksom rengöring i vårdlokaler.

Standarderna för hantering av sjukvårdsmaterial använder inte begreppet ”höggradigt ren”, som förekommit tidigare.

– Detta är ett svenskt begrepp som inte är definierat. Vår standard gäller endast för hantering av sterila produkter, säger Tuula Cammersand.

Standarden för städning följer i stort den rekommendation som Svensk förening för vårdhygien presenterade 2012, med mer konkreta krav som kan ställas vid upphandling.  De kan även användas för uppföljning av stödinsatserna inom sjukvården.

Standarden presenterar också flera metoder som kan användas för att mäta kontaminering före och efter städning.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev