Medicinsk teknik
Smart pump larmar vid orimliga doser
Publicerad: 28 maj 2021, 13:00
Bild 1/4 På Centralsjukhuset i Kristianstad ansvarar anestesisjuksköterskan Anders Lindgren för pumpbytet.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Centralsjukhuset i Kristianstad är först i världen med en ny typ av lätthanterliga sprut- och volympumpar. Pumparna styrs likt en mobiltelefon via en touchskärm, vilket minskar risken för feldosering och ökar patientsäkerheten.
Region Skåne satsar på ett nytt sätt att ge läkemedel och näring intravenöst. Efter en tre år lång upphandling håller man nu på att rulla ut de nya pumparna från B.Braun på regionens alla sjukhus. Först ut är Centralsjukhuset i Kristianstad.
Läs mer: Sårförslutare kapar väntetider på akuten
– Vi började byta ut alla pumpar i början av maj här i Kristianstad. Nu byts pumparna även på barn- och ungdomsmedicin samt neonatalvården i Lund, Malmö och Helsingborg, säger Anders Lindgren, anestesisjuksköterska och ansvarig för införandet av det nya systemet i Kristianstad.
Ska vara klart inom tre år
Därefter är det dags för övriga sjukhus och verksamheter i Region Skåne att få sina pumpar utbytta. Målet är att det ska vara klart år 2023.
– De modeller som vi har i dag är cirka 15 år gamla, säger Per Wendt, processledare i Region Skåne.
Det nya systemet beskrivs som enhetligt och medarbetarna behöver inte lära sig att hantera mer än en pumpsort. Region Skåne slipper därmed att hantera pumpar för speciella ändamål, utan kan använda de nya pumparna till alla verksamheter. Det underlättar bland annat när patienter transporteras från ett sjukhus till ett annat eller mellan olika mottagningar och avdelningar. Pumparna går också att använda inom den kommunala hemsjukvården.
Läs mer: Självskrivande diktafon kapade journalberget
– Det här ökar patientsäkerheten och minskar riskerna väsentligt för fel. Om du är sjuksköterska eller läkare med kunskap om infusionspumpar och kan hantera en mobiltelefon, kan du lära dig att hantera de nya pumparna, säger Mikael Rehnström, medicinteknisk sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus i Lund och ordförande i Svensk användarförening för medicinsk teknik och it, Samtit.
Enkelt att använda
Både han Anders Lindgren kal-lar det nya systemet för ”användarvänligt”. Pumparna styrs via en touchskärm, vilket gör hanteringen enklare. En intuitiv färgskärm gör det möjligt att implementera den ISO-standard om färgmarkering av läkemedel som rekommenderas av Svensk förening för anestesi och intensivvård, SFAI. Mjukvaran hjälper till att förhindra feldosering och ökar patientsäkerheten.
Läs mer: Första världskrigets metod fixar svårläkta sår
– Om du är på väg att ge en orimlig dos läkemedel frågar pumpen om det är den angivna dosen som du vill ha. Den hindrar dig inte från att använda dosen, men det får dig att tänka till en gång extra om siffrorna är rimliga, säger Mikael Rehnström.
När Dagens Medicin talar med Anders Lindgren i maj håller drygt 650 sjuksköterskor och läkare på att utbildas i att använda de nya pumparna.
– Systemet är intuitivt och lätt att lära sig. Här på sjukhuset ser man bara fördelar med att ha samma sort överallt, säger han.
Olika pumptyper
Volympump
Även kallad volyminfusionspump, är den vanligaste typen av infusionsapparat inom sjukvården. Dess uppgift är att tillföra patienter läkemedel, vätskor och näringslösningar med ett förutbestämt flöde. Den kan även ha inprogrammerade protokoll där tillförseln kan styras utifrån olika förutsättningar.
Sprutpump
Är som namnet antyder en pump i vilken en spruta monteras. Sprutkolven trycks in motsvarande det flöde som ställts in på pumpen. Till dessa pumpar ska endast avsedda tryckbeständiga slangar kopplas. Sprutpumpar används oftast på intensivvårds- och operationsavdelningar.
Källa: Region Skåne.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.