Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Snabbspåret för skyddsutrustning förlängs

Publicerad: 25 september 2020, 12:39

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Regeringen förlänger Arbetsmiljöverkets uppdrag om snabbspår för godkännande av skyddsutrustning. Samtidigt ska myndigheten också göra en informationskampanj om arbetsmiljöriskerna vid covid-19.


Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

I april fick Arbetsmiljöverket i uppdrag att införa ett så kallat snabbspår för att skyddsutrustning som saknar CE-märkning skulle kunna godkännas för arbete med covid-19-smitta. Hittills har 220 miljoner produkter fått tillfälliga tillstånd. Eftersom smittan finns kvar har regeringen beslutat att förlänga snabbspåret till den 30 juni nästa år. Samtidigt får Arbetsmiljöverket i uppdrag genomföra informationsinsatser om arbetsmiljörisker som kan relateras till covid-19.

Främst handlar det om risker i arbetsmiljön för vård- och omsorgspersonal och för den som arbetar på distans, till exempel hemma.

– Arbetslivet ska inte medföra att människor slås ut i förtid på grund av dålig arbetsmiljö. Ingen ska behöva skadas eller bli sjuk av sitt arbete. Ytterst handlar det om att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev