Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Specialglasögon hoppas minska nackskador

Publicerad: 25 Augusti 2016, 11:13

Urban Lundkvist, fysioterapeut, visar upp glasögonen.

Foto: Västerbottens läns landsting

Med hjälp av prismor i glasögonen som vinklar blicken nedåt ska färre operationsanställda drabbas av skador i nacke och axlar.


Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhus

Inom Västerbottens läns landsting har man startat en studie för att utvärdera specialglasögonen.

– Det gjordes ett större försök med prismaglasögon på 200 tandläkare och tandhygienister i Västra Götaland och de såg en signifikant förbättring. Därför vill vi testa dem även med andra yrkesgrupper och i andra miljöer och se om vi kan se samma förbättring, säger Urban Lundkvist, fysioterapeut på Företagshälsan i landstinget, i ett pressmeddelande.

I ett första steg deltar tre kirurgassistenter på Thoraxoperation vid Norrlands universitetssjukhus. Tanken är att prismaglasögonen ska minska deras tid med framåtböjd nacke.

Enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ökar nämligen risken för nackbesvär om en nacke hålls framåtböjd i mer än 20 grader. En operationssköterska kan dock arbeta med en nacke böjd i uppemot 50 grader under ett ingrepp.

Dick Hedkvist är en av kirurgassistenterna som får testa de nya glasögonen.

– Mitt arbete skulle påverkas mycket om jag inte kände av nacken och axlarna. De andra två som deltar är yngre än mig så för dem kan detta ge ännu mer fördelar för de har många år kvar i arbetslivet, säger han i pressmeddelandet.

Den aktuella studien startade i våras och kommer att pågå under 20 veckor. I början av nästa år ska resultaten sammanställas.

Idén med specialglasögonen kommer från Nederländerna där ett av landets försäkringsbolag uppmärksammade att belastningsskadorna hos tandvårdspersonalen ökade.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev