Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Staten ser över kameraövervakning

Publicerad: 7 oktober 2014, 13:30

Hur är det med övervakningskamerorna i vården, integriteten och tillstånden? Nu startar en nationell tillsyn.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Sjukhus och vårdcentraler är integritetskänsliga platser där många människor rör sig. Och då tycker vi att det är viktigt att den kameraövervakning som finns följs och att det inte sker någon otillåten övervakning, säger Martin Coborn, jurist vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län och den person som samordnar den nationella insats som nu startar, till Dagens Medicin.

Han berättar att Sveriges 21 länsstyrelser gör riktade insatser av den här typen varje år. Och att det nu blev kameraövervakning i vården har inte att göra med att det skett ett ökat antal överträdelser, för det har det enligt Martin Coborn inte gjort. Exakt hur många av länsstyrelserna som kommer att vara med i insatsen går inte att svara på.

– Vi vet inte hur många det blir, men vi har gått ut med en rekommendation och vi hoppas på en bra uppslutning, säger Martin Coborn och poängterar att alla 21 länsstyrelser var med på fjorårets nationella tillsynssinsats.

I Skåne började länsstyrelsen i måndags att inspektera länets övervakningskameror och redan första dagen hittas två felplacerade kameror vid en och samma vårdcentral, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

Vad händer om ett tillstånd överskrids?

– Om vi upptäcker något på plats och det är lätt åtgärdat, som en felriktad kamera, så görs det också på plats. Men det kan också bli diskussioner om en kamera behöver tillstånd eller inte och det kanske inte är lika lätt att konstatera på plats, säger Martin Coborn.

Han förklarar att länsstyrelserna då kan förelägga den som har kameran att ta ner eller rikta om den. Om föreläggandet inte följs kan det sluta med en polisanmälan om brott mot kameraövervakningslagen.

Vad är straffskalan för ett sådant brott?

– Straffskalan är böter till fängelse. Men där hamnar vi väldigt sällan.

Tanken är att tillsynen ska mynna ut i en rapport i början av nästa år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev