Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Stopp för kritiserat tinnitusplåster dröjer

Publicerad: 30 oktober 2018, 13:14

Foto: Sensori

Läkemedelsverket vill stoppa försäljningen av plåstret Antinitus på grund av att det inte ska finnas belägg för den påstått lindrande effekten mot tinnitus. Men eftersom den svenska tillverkaren Sensori ämnar överklaga kan det dröja tills försäljningen eventuellt måste upphöra.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Det är Sveriges Television som rapporterar om att Läkemedelsverket efter ett långt tillsynsärende till slut kommit fram till att det saknas bevis för att produkten fungerar som påstås.

Dagens Medicin har tidigare granskat både det vetenskapliga underlaget för plåstret och den information som företaget lämnat till aktiemarknaden, se nr 20/17 och 1-3/18. Slutsatsen har varit att det inte finns några bevis för att det fungerar och att bolaget givit vilseledande uppgifter i ett pressmeddelande.

Dagens Medicins granskning låg bakom att aktiebörsen Nordic Growth Marken nyligen bötfällde företaget med 100 000 kronor för att det inte gett aktiemarknaden tillräckligt utförlig information.

Samtidigt har Läkemedelsverket alltså under långt tid haft ett tillsynsärende i frågan och detta har nu slutförts. Omgående har dock Sensori meddelat att företaget ämnar överklaga beslutet om stopp för försäljning till förvaltningsrätten. Läkemedelsverket beslut börjar först gälla om det efter domstolsprövning vinner laga kraft, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Relaterat material

Tinnitusföretag får böta för överdrivna påståenden

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev