Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Stor upphandling av ambulansflygplan klar

Publicerad: 6 November 2017, 12:21

Regioner och landstings gemensamma upphandling av sex ambulansflygplan är klar. Planen är att de ska vara i luften 2021.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Ordern på ambulansflygflottan är värd knappt 74 miljoner dollar (cirka 600 miljoner kronor) och tilldelningen går till Pilatus Aircraft Ltd.

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg som bildades i början av 2016, står bakom upphandlingen som ska skapa samordningsvinster för ambulansflyget för alla regioner och landsting.

– Syftet är att säkerställa att ambulansflygverksamheten kan fungera i hela landet. Tillsammans blir vi starkare och får större muskler genom att kunna agera som en enhet, något som innebär en bättre och billigare lösning för alla jämfört med om varje landsting eller region skulle agera på egen hand, säger Börje Wennberg, regionråd i Region Uppsala och styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg.

Enligt preliminär leveransplan ska flygplanen vara levererade senast sommaren 2021.

Kommunalförbundet ska äga och finansiera flygplanen medan drift, piloter och dagligt tekniskt underhåll, åligger den privata operatören.

Den medicintekniska utrustningen, bemanning med sjukvårdspersonal samt flygkoordineringscentral är Svenskt Ambulansflygs ansvar.

Västerbottens läns landsting är värd för arbetet.

Avtalet med Pilatus tecknas efter den 13 november, då överklagandetiden för tilldelningsbeslutet, gått ut.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev