Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Strykning av försökspersoner lyfte storsäljare

Publicerad: 10 februari 2021, 05:30

Dagens Medicin har granskat den vetenskapliga artikel där resultaten för Coldzymestudien Coldprev är beskrivna. Granskningen visar bland annat att författarna inte talar om att studien hade som syfte att undersöka den förebyggande effekten av Coldzyme, samtidigt som man ur analysen över förkylningslängd exkluderar de deltagare som tycks ha fått en sådan förebyggande effekt och inte blivit förkylda. Detta grepp missgynnar placebogruppen jämfört med Coldzymegruppen.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Förkylningssprejen Coldzyme marknadsförs med en studie där effekten är överdrivet gynnsamt beskriven, visar Dagens Medicins granskning. Medförfattare vill nu stoppa att resultaten används i marknadsföringen.


Ämnen i artikeln:

ColdzymeApoteksmarknadenSkånes universitetssjukhusLunds universitet

I studien kommer författarna fram till att Coldzyme förkortade förkylning jämfört med placebo, men bara under förutsättning att vissa deltagare exkluderades ur analysen. Det reagerar Tomas Bergström på. Han är

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev