onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Studenter får kritik efter våldtäktsscen i spex

Publicerad: 6 mars 2015, 10:33

Ett studentspex på läkarprogrammet i Uppsala drog på sig två anmälningar till studentorganisationen Medicinska föreningen.


Den så kallade nollningen som avslutades med fest och spex hölls i början av vårterminen i år för studenter vid Uppsala universitets läkarprogram. Enligt Upsala Nya Tidning reagerade många på sittningen starkt på våldtäktsscenen. Medicinska föreningen, MF, tog emot två anmälningar.

I ett brev riktat till första- och andraterminsstudenterna på läkarprogrammet skriver därför fyra representanter för både utbildningen och Medicinska föreningen att ”sexuella övergrepp är ett stort problem och vanligare än vad många tror”.  De påtalar också att personer i publiken kan tillhöra de drabbade och att ett iscensättande kan innebära en plågsam påminnelse.

– Som läkarstudent måste man känna ett stort ansvar inför den kommande yrkesrollen och det har inte personerna bakom spexet gjort. Det här är ett allvarligt övertramp, säger Matts Olovsson, ordförande i programkommittén på läkarutbildningen vid universitetet till UNT.

Medicinska föreningen har haft samtal med alla inblandade, som i efterhand har insett att scenen var olämplig, enligt tidningen.

MF är en paraplyorganisation som samordnar läkarprogrammets, biomedicinarprogrammets och logopedprogrammets studenter och föreningsverksamheter.

Relaterat material

Läkarstudenter avstängda efter våldtäktshot

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev