Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

Stulen utrustning har sålts vidare

Publicerad: 9 April 2018, 05:44

Foto: Thinkstock

Dyr utrustning har stulits från flera sjukhus i Sverige. Polisen tror att den sålts vidare till sjukvårdsinrättningar utanför Europa.


Endoskopiutrustning, som används för att undersöka magsäcken och tarmarna inifrån, har vid olika tillfällen stulits från Norrtälje, Karlskoga, Linköping och Solna. Det rapporterar SR P4 Östergötland.

Liknande stölder har skett i flera europeiska länder och marknaden är stor, enligt polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– Nyligen har det varit några nya stölder i södra Europa så nu gäller det för oss inom den europeiska polisen att hänga med i svängarna och se, börjar det här öka igen? säger Ingemar Isaksson, kommissarie vid Noa, till SR.

– I några fall så har man lyckats hitta utrustning i andra delar av världen som visat sig komma från stölder i Europa, dock inte Sverige.

70 enheter till ett värde av 15 miljoner kronor har stulits i Sverige, där polisen inte lyckats identifiera några gärningsmän. I andra fall har misstänkta som rest runt i Europa med falska identitetshandlingar kunnat gripas.

Relaterat material

Stöld för miljonbelopp på Karolinska

Stöld för miljonbelopp på sjukhus i Linköping

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev