Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Sväljbart batteri drivs med magsaft

Publicerad: 16 februari 2017, 07:12

Ett batteri som driver inre monitorer med hjälp av mag-tarmsaft kan bli ett säkrare alternativ till alkaliska batterier. Hittills har tekniken testats på grisar.


I dag finns elektroniska kapslar som exempelvis kan registrera pH, tryck och temperatur inifrån kroppen. Och nu presenteras alltså ett nytt möjligt sätt att driva den typen av monitorer. Niclas Roxhed, forskningsledare vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, är en av forskarna bakom tekniken som utvärderats i en ny studie för att avläsa kroppstemperatur.

– Att ta temperaturen inifrån kroppen är i högsta grad kliniskt relevant. Med konventionella metoder kan det lätt bli fel värde och det är svårt att upptäcka små gradförändringar. Att mäta tempen rektalt är ganska så nära idealet men är inte särskilt patientvänligt om temperaturen ska följas kontinuerligt under några timmar, säger han.

Det sväljbara batteriet är kapselformat och prototypen är fyra centimeter lång och en centimeter i diameter. Inuti kapseln finns en galvanisk cell som genererar elektrisk spänning med hjälp av den sura mag-tarmsaften som är rik på elektrolyter.

När tekniken testades på fem grisar skapades en spänning uppemot 3,3 volt, vilket motsvarar kapaciteten hos ett litet alkaliskt batteri. Det finns flera fördelar med en galvanisk cell framför alkaliska batterier, menar forskarna och påpekar att de sistnämnda kan läcka giftiga ämnen som skadar vävnaden.

I studien kopplades batteriet till en sensor som läste av den inre kroppstemperaturen minutvis under en veckas tid. Information fördes sedan trådlöst över till en stationär dator två meter från grisen.

Framöver vill forskarna ta fram mer kraftfulla galvaniska celler som kan avläsa information under längre tidsperioder, såsom månader eller år. Forskarlaget planerar även att göra kapseln mindre och enklare att svälja innan tekniken testas på människor.

Den aktuella studien är publicerad i tidskriften Nature Biomedical Engineering.

Läs mer i abstract:

Philip Nadeau med flera. Prolonged energy harvesting for ingestible devices. Nature Biomedical Engineering, publicerad online den 6 februari 2017. Doi: 10.1038/s41551-016-0022

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev