Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Svensk patient först i världen med ny robothand

Publicerad: 8 oktober 2014, 17:00

År 1998 fick Magnus sin högra arm amputerad på grund tumörsjukdom. Nu är han först i världen att ha fått provat en benförankrad armprotes som styrs med tanken. Protesen har varit överlägsen en hylsprotes han tidigare haft.


– Jag har helt klart fått ett bättre liv nu. Jag kan jobba heltid som lastbilschaufför utan problem. Den nya protesen känns som en riktig arm och jag känner inget behov av att ta bort den som jag gjorde med det förra systemet, säger Magnus till Dagens Medicin.

Den nya protesen, som Magnus haft i 18 månader, har utvecklats av forskare vid Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Resultaten presenteras nu i ett arbete i Science Translational Medicine.

– När vi förankrar protesen i benet får vi en bättre koppling mellan armstumpen och protesen, jämfört med hylsproteser. Vi slipper begränsas av svettning och väderförhållanden. Vi kan också ha elektroderna som skickar muskelsignaler till protesen inuti muskeln i stället för utanpå skinnet, vilket gör att vi kan få mycket starkare signaler och bättre styrning.

Det säger professor Rickard Brånemark, en av forskarna bakom studien. Han har bland annat samarbetat med Max Ortiz-Catalan som varit med och utvecklat styrsystemet i protesen.

– Jämfört med andra forskare inom det här området är vi först med att visa att en tankestyrd robothand kan fungera utanför laboratoriet i vardagslivet, säger Max Ortiz-Catalan.

Forskarna har också i laboratoriemiljön experimenterat med att ge känsel till den nya proteshanden. Genom att skicka elektriska signaler till nerver inuti armstumpen har Magnus fått intrycket av känsel i fingertopparna.

– Det är ännu så länge ingen naturlig känsla, ungefär som att ta på ett niovoltsbatteri, säger Magnus.

Forskarna räknar dock med att förbättra känselupplevelsen genom ett samarbete med ett forskarlag vid Case Western University i Cleveland, USA.

De amerikanska forskarna rapporterar i ett parallellt arbete i samma tidskrift om hur två amputerade patienter fått en mer naturlig känsel genom att forskarna varierat de elektriska signalerna på ett speciellt sätt. De här försöken har pågått under lång tid och gett stabila långvariga resultat.

Forskarna i Sverige hoppas nu kunna integrera känselsensorer på fingertopparna på sin protes.

– Jag tror att vi kan använda amerikanernas teknik i vårt system. Förhoppningsvis kan vi inleda ett samarbete inom en nära framtid. Nästa år hoppas vi också sätta igång en större studie med fler amputerade patienter, säger Max Ortiz Catalan.

Magnus bor i en mindre stad i Norrland. Han vill inte berätta sitt efternamn.

Läs abstract till studierna:

Max Ortiz-Catalan med flera. An osseointegrated human-machine gateway for long-term sensory feedback and motor control of artificial limbs. Science Translational Medicine 2014; 6: 257re6. DOI: 10.1126/scitranslmed.3008933
Daniel Tan med flera. A neural interface provides long-term stable natural touch perception. Science Translational Medicine 2014; 6: 257ra138. DOI: 10.1126/scitranslmed.3008669

Relaterat material

Första handprotesen med känsel

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev