söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Tinnitusföretag får böta för överdrivna påståenden

Publicerad: 17 september 2018, 10:54

I november publicerades ett av de pressmeddelanden som nu bötfälls enligt av disciplinnämnden vid Nordic Growth Market.

Efter Dagens Medicins granskning av företaget Sensoris pressmeddelanden om ett omstritt plåster mot tinnitus får företaget nu betala ett vite på 100 000 kronor. Det framgår av ett beslut av disciplinnämnden på aktiebörsen Nordic Growth Market.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Enligt nämndens mening uppfyllde pressmeddelandena ”inte regelverkets krav på fullständighet, korrekthet och relevans, vilket innebär att den information som lämnades till intressenterna på värdepappersmarknaden inte var tillräckligt utförlig”.

Det var i januari som Dagens Medicin, se nr 1–3/18, uppmärksammade att företaget Sensori skickat ut två pressmeddelanden med mycket entusiastisk information om ett påstått positivt utfall av en studie av tinnitusplåstret Antinitus.

Vår granskning visade dock att studiens primära utfallsmått samt i stort sett alla sekundära utfallsmått inte visade på en statistiskt säkerställd effekt av plåstret jämfört med placebo. Företaget valde dock att bara lyfta fram den enstaka parameter som utföll statistiskt signifikant.

– Att bara fokusera på ett enda positivt resultat när övriga resultat inte visar skillnad mot placebo är vilseledande, sa psykologiprofessorn och tinnitusforskaren Gerhard Andersson till Dagens Medicin.

Dagens Medicins rapportering fångade intresset hos ansvariga på aktiebörsen där företagets aktier handlas, vilket ledde till en prövning hos disciplinnämnden.

I svaromål uppgav företaget att man lyft fram den information som man tyckte var relevant. Men det resonemanget bet inte på disciplinnämnden som skriver: ”Det hade varit lämpligt att […] i pressmeddelandena nämna att några av utfallsmåtten inte visade på statistiskt signifikanta skillnader jämfört med placebo.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev