Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Trafiksimulator testar kronobergare

Publicerad: 24 september 2014, 09:01

Vid trafikmedicin i Växjö lägger man nu i en digital växel och börjar testa patienter med en trafiksimulator.


Att testa en persons körförmåga är i dag en ganska komplicerad process som innefattar en rad tester och utredningarna kan också genomföras på olika sätt. När Landstinget Kronoberg skulle starta en egen trafikmedicinsk enhet valde man delvis en annan väg och bestämde sig för att köpa in en trafiksimulator framtagen av Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– Den fungerar som en bil men sedan lägger vi in olika program, berättar Lena Boberg, verksamhetschef för habilitering vid Landstinget Kronoberg för Dagens Medicin.

Förmågan att hålla rätt hastighet, göra korrekta avståndsbedömningar och vara observant på olika saker längs med vägen är några av de saker som simulatorn kan testa, förklarar hon. Själva simuleringen tar ungefär 20 minuter och kan vid behov spelas upp för den person som testas för återkoppling.

– Med exempelvis barn som leker längs vägen blir en ganska reell körmiljö som också kan anpassas efter de svårigheter som just den personen har, säger Lena Boberg och lägger till att i de allra flesta utredningarna behöver testet framför trafiksimulatorns tre skärmar också kompletteras med andra tester.

Hon framhåller att den största vinsten med simulatorn är att utredningarna nu blir säkrare. Och då landstinget verkligen vill att simulatorn kommer till användning kommer det att ta emot patienter på remiss från andra landsting.

– Jag tror att kraven ökar på förare och vi behöver hitta olika vägar för att göra säkrare bedömningar. Både ur patientens perspektiv, att få en rättvis bedömning, men också ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev