Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Trio slipper göra om upphandling av hörselimplantat

Publicerad: 11 november 2022, 13:31

Förvaltningsrätten prövar inte om tre regioner bröt mot LOU när hörselimplantat skulle upphandlas. Genrebild.

Foto: Getty Images

Regionerna Östergötland, Kalmar och Jönköping bröt inte mot lagen när hörselimplantat skulle upphandlas. Det anser förvaltningsrätten och avvisar en ansökan om överprövning.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandRegion Kalmar länRegion Jönköpings länToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Med upphandlingen skulle regionerna ingå ramavtal avseende hörselimplantat, så kallade cochleaimplantat. Ett hörselimplantatbolag menade dock att förfarandet stred mot lagen om offentlig upphandling, LOU, och ville få saken prövad av Förvaltningsrätten i Linköping.

Läs också: Tusentals patienter fick undermåligt aortaimplantat 

Bolaget klagade bland annat på  transparensbrister i utformningen av upphandlingen som gjorde att bolaget inte kunde lämna anbud. 

Domstolen väljer dock att inte pröva saken då upphandlingen inte omfattat ett offentligt kontrakt. Ett grundläggande kriterium för begreppet offentligt kontrakt är att det ”sker ett urval av anbud och därmed av vinnande anbudsgivare”, skriver domstolen först. 

Sedan konstaterar domstolen att det framgår av regionernas underlag att avtal kommer att tecknas med ”samtliga anbudsgivare som uppfyller ställda kvalificeringskrav samt vars anbud uppfyller i upphandlingsdokumentet ställda krav”.

Slutsatsen blir att hörselimplantatbolagets ansökan om överprövning inte kan prövas enligt LOU och inte heller enligt annan reglering.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev