Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Uppsala ber om ursäkt för brister i vården

Publicerad: 25 mars 2008, 17:19

Inom vården av funktionshindrade i Uppsala kommun används en livsfarlig nedläggningsteknik för att lugna ned funktionshindrade. Det avslöjar Uppdrag granskning i morgon.


Uppdrag granskning uppmärksammar två fall där man inom vården för funktionshindrade har använt den farliga tekniken som liknas vid ett polisgrepp.

Under sju år har 19-åriga Ida har blivit nedlagd och fasthållen i bukläge på golvet när hon inte har lytt tillsägelser på ett av kommunens korttidsboende. Hösten 2006 avled funktionshindrade Christer då hans personliga assistent använt samma nedläggningsteknik.

Metoden kallas kontrolltagning och har rekommenderats av etablerade beteendeterapeuter. Men efter att ha granskat Idas fall konstaterade länsstyrelsen att nedläggningen snarare haft karaktären av bestraffning och att det inte finns något som rättfärdigar tekniken.

Med anledning av programmet ber Uppsala kommun nu om ursäkt på sin hemsida. Kommunen skriver att  det har funnits brister i uppföljning av det träningsprogram och den arbetsmetod som användes runt flickan samt bristande stöd till personalen vid hemmet.  Kommunen tar på sig ansvaret för bristerna och skriver att personalen alltid har handlat med flickans bästa för ögonen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev