söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Vaccinering utan nål fungerade bra

Publicerad: 25 augusti 2014, 13:50

En apparat som gör hål på huden med en vaccininnehållande vätskestråle skulle kunna användas i stället för konventionella injektionssprutor för influensavaccinering, enligt en ny studie i Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Därmed öppnas nya möjligheter att ge vaccin till spruträdda personer samtidigt som förekomsten av stickskador skulle kunna minimeras, anser forskarna bakom studien.

Resultaten baseras på en uppföljning av 1 250 personer som lottats till att få influensavaccin med endera metoden. Forskarna konstaterar att den jetstrålebaserade metoden inte gav sämre immunsvar mot influensa, jämfört med traditionella metoden med injektionsnål och -spruta.

Förekomsten av reaktioner vid injektionsstället var dock större med den nya tekniken.

Enligt forskarna bekräftar resultaten flera andra studier som visat att jetstrålebaserad vaccinering ”ofta ger liknande immunsvar som med nål och spruta”. Den aktuella studien ska dock vara den första som ”definitivt” visar detta med ett influensavaccin, skriver forskarna.

Studien har bland annat finanseriats av det amerikanska företaget Pharmajet som står bakom den undersökta produkten.

Läs abstract:

Linda McAllister med flera. Needle-free jet injection for administration of influenza vaccine: a randomised non-inferiority trial. Lancet 2014; 384: 674–81. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60524-9

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev