Medicinsk teknik
Vårdpuckar vinner terräng
Publicerad: 15 april 2014, 04:30
Foto: Danile Stiller/Bildbyrån
Norrtälje sjukhus idé att använda restaurangpuckar i vården har skapat intresse på fler sjukhus. Helt nytt är de blå puckarna där bakterierna inte ska få fäste.
På Blekingesjukhuset i Karlskrona har man testat puckar på röntgenavdelningen under två veckor. Puckarna signalerar till sjuksköterskorna när det är dags att hämta patienten från röntgen.
– Jag läste om Norrtälje och eftersom puckarna kan förbättra ledtiderna tyckte landstingsförvaltningen att vi skulle testa, säger Leif Lindell, avdelningschef för utvecklingsstöd i Landstinget Blekinge.
Följande två veckor ska de prövas på akuten där patienter och anhöriga kommer att få en puck i väntan på att få komma in på undersökning. Genom att de kan röra sig fritt på området avlastas akuten på folk, är det tänkt.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping var det barnmorskan Mia Åkerlund, enhetschef på BB, som efter restaurangbesök själv fick idén till att använda puckarna. Där är det nyblivna föräldrar som väntar på barnläkaren som får puckarna. När det är dags att komma till undersökning med sitt barn blinkar och piper de.
– I stället för att barnmorskorna ska springa och leta efter familjerna eller att de ska sitta och vänta på rad i korridoren med sina avklädda bebisar som kanske börjar gråta och behöver ammas, så delar vi ut puckar. Det funkar jättebra för både oss och patienterna och vi är helt lyriska, säger Mia Åkerlund som dock inte fått klartecken för att försöket permanentas.
Det är ett enkelt, smart system och puckarna är lätta att sprita av, säger hon.
Företaget som tillhandahåller puckarna i just de här fallen heter Allcall och är specialiserat på trådlös servicekommunikation. De har levererat restaurangpuckar till minsta kebabstället till största personalrestaurangerna, berättar Niclas Byström, en av de två delägarna. Att företaget hamnade i sjukvården var en ren slump, de blev uppringda av olika sjukhus.
Nu är klivet taget och lagom till e-hälsomötet Vitalis i Göteborg i förra veckan kunde företaget visa upp nästa version av produkten: Det är blå puckar som har formen av en tjock mobiltelefon och är av antimikrobiell plast som gör att bakterier inte kan växa till, enligt Niclas Byström.
– Vi har inte velat gå in i sjukvården förut eftersom vi inte haft tillräckligt bra hygienhantering, säger Niclas Byström.
Räckvidden för en puck är normalt en kilometer men det är inga problem att förstärka det flera gånger utan att radiovågorna blir för starka, enligt Niclas Byström.
Relaterat material
SUSANNA PAGELS