Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Virtuell obduktion av bebisar var bra

Publicerad: 16 maj 2013, 12:45

Genom att använda magnetkamera och blodprov går det att fastställa dödsorsak hos foster och bebisar nästan lika bra som vid en vanlig obduktion, visar en ny studie i Lancet.


När foster och bebisar dör är det en vikande andel föräldrar i Storbritannien som vill låta obducera kropparna, skriver forskarna bakom studien.

Men möjligen kan deras nya resulat nu öppna för en större användning och acceptans av så kallade minimalinvasiva tekniker, där magnetkameraundersökning kombineras med andra tester, som blodprov.

Forskarna undersökte kropparna från 400 foster och barn med både konventionell obduktion och med minimalinvasiva tekniker.

För foster och barn yngre än ett år visade den minimalinvasiva undersökningen samma dödsorsak som den vanliga obduktionen i 92 procent av fallen. För barn mellan 1 och 16 år var överenstämmelsen sämre, bara 54 procent.

Det senare resultatet förklarar forskarna med att infektion, vilket är svårt att påvisa med magnetkamera, var en vanlig dödsorsak i denna åldersgrupp.

Forskarnas slutsats är att minimalinvasiv obuktion kan vara ett alternativ i vissa fall om den görs i samarbetet av patologer och röntgenläkare.

Läs abstract till studien:

Sudhin Thayyil med flera. Post-mortem MRI versus conventional autopsy in fetuses and children: a prospective validation study. Lancet, publicerad online den 16 maj 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)60134-8

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev