lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Virtuell tarmkoll gav onödiga remisser

Publicerad: 11 april 2013, 06:56

Betydligt fler skickas på ytterligare undersökning av tarmen efter datortomografi än efter koloskopi. Det visar den första randomiserade studien på området med patienter med symtom på tjock- och ändtarmscancer.


Datortomografi av tjocktarmen, eller CT-kolografi, gör det möjligt att upptäcka tumörer och polyper utan att något instrument förs in i tarmen.

Men i en studie i Lancet kommer brittiska forskare fram till att många patienter skickas på ytterligare undersökningar i onödan efter CT-kolografi, eftersom metoden har förmåga att upptäcka relativt oviktiga förändringar. Enligt forskarna riskerar det att leda till höga kostnader för vården och ökad oro hos patienterna.

I studien ingick 1 580 patienter över 55 år som randomiserades till antingen till CT-kolografi eller fiberoptisk undersökning av tarmen, så kallad koloskopi.

Resultaten visar att 30 procent av patienterna i CT-kolografigruppen behövde ytterligare undersökning av tarmen, jämfört med 8 procent i koloskopigruppen.

Enligt forskarna är den skillnaden för stor för att CT-kolografi ska vara ett kostnadseffektivt alternativ till vanlig koloskopi på bred front.

De tror dock att ytterligare undersökningar efter CT-kolografi skulle kunna undvikas i många fall.

I studien gällde nästan en tredjedel av remisserna små polyper, under 10 millimeter i diameter, med låg sannolikhet att utvecklas till cancer. Samtidigt visar resultaten också att CT-kolografi var lika effektivt som koloskopi för att upptäcka tumörer och stora polyper.

Fynden är lugnande och oroande på samma gång, enligt Otto Lin vid University of Washington i Seattle, USA, som skrivit en ledarkommentar om studien i Lancet.

Enligt Otto Lin tyder resultaten på att CT-kolografi är en säker metod med hög känslighet för att upptäcka cancer. Men också på att det krävs mycket konkreta riktlinjer för när en patient ska skickas på ytterligare undersökning, om metoden rutinmässigt ska kunna ersätta koloskopi.

Läs abstract:

Wendy Atkin med flera. Computed tomographic colonoscopy versus for investigation of patients  with symptoms suggestive of colorectal cancer (SIGGAR): a multicentre randomised trial. Lancet 2013; 381: 1194–1202. DOI:10.1016/S0140-6736(12)62186-2

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev