Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medicinsk teknik

VR-doktor vill lyfta patientens perspektiv

Publicerad: 26 februari 2019, 07:29

Madeleine Beermann, ordförande i Unga Reumatiker vid lanseringen av VR-Doktorn.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Genom en virtuell upplevelse vill aktörerna bakom VR-doktorn visa upp hur ett optimalt vårdmöte ser ut, där patientens mål och drömmar i livet står i fokus.


Projektet VR-doktorn består av ett antal så kallade 360-filmer som patienter kan uppleva med antingen VR-glasögon eller på en skärm. Filmerna riktar sig främst till patienter men tanken är att också vårdpersonal ska använda filmerna och lära sig något av att sitta i patientstolen.

– Utan att faktiskt vara inbjudande och lyssna och fråga så får vi inte fram vad patienten verkligen önskar, utan det blir mer vår tolkning. Patientlagen säger dessutom att vi är tvungna att informera och skapa förutsättningar för delaktighet, för att patienten ska kunna vara med i beslutsfattandet om sin egen vård, säger Sara Lei, som är läkare inom internmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge (Funktion Akut) och klinisk rådgivare för e-hälsoföretaget Cambio.

I filmen som åsyftas tas man som patient emot av läkaren Sara Lei för en konsultation. Under mötet tar Sara upp det som skaparna bakom filmerna tycker att en patient har rätt att förvänta sig. Det innefattar att läkaren inleder med att förklara syftet med mötet; att tillsammans hitta rätt förutsättningar för att du som patient ska må bra. Mötet fortgår med att en vårdplan sätts upp och frågor kring hur den medicinska behandlingen fungerar. Avslutningsvis upplyser läkaren om var man kan hitta stöd och hjälp på annat håll, och att det går att få en så kallad second opinion.

Projektet har finansierats av biopharmaföretaget AbbVie och tagits fram i samarbete med Cambio och patientorganisationerna Unga Reumatiker, Stolta Magar samt Ung med Psoriasis.

– Som vården är uppbyggd i dag så är målet att hitta en optimal behandling som gör att du har så lite biverkningar som möjligt och mår så bra som möjligt fysiologiskt, men det här sättet att närma sig ett möte utmanar det, säger Madeleine Beermann, ordförande för Unga Reumatiker. Hon fortsätter:

– Om min dröm är att backpacka i Australien i ett halvår så kanske jag inte alls kan ha den kliniskt bästa behandlingen, utan i stället accepterar att ha lite ont i knäet för att alternativet är att man stannar hemma och känner att ens reumatiska sjukdom har begränsat en och att man inte kan uppfylla sina drömmar.

Filmerna finns nu att ta del av på projektets hemsida, men var och på vilket sätt patienter ska komma i kontakt med 360-filmerna återstår att se. I presentationen av VR-doktorn framgår att projektet ska skapa inspiration. Enligt Elisabet Roslund, communication manager på AbbVie, har många människor i dag tillgång till VR-glasögon. Planen från VR-doktorns aktörer är också att glasögonen och filmerna ska finnas till hands på mottagningar runt om i Sverige.

– Planen är ju det. Vi kommer ta med oss glasögon och informationsbroschyrer ut på mottagningar för reumatologi, dermatologi och gastroenterologi, säger Elisabet Roslund.

Kroniker har ofta mer kontinuerlig kontakt med vården och en större erfarenhet av konsultationer än gemene man, men att det som tas upp i filmen skulle vara gammal skåpmat för Madeleine Beermann och hennes medlemmar tror hon inte.

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag önskar att det var det. I alla andra professionella möten i ens liv framgår syftet, vilket gör att man kan förbereda sig. Men det ingår inte i en kallelse från vården. Det låter ju väldigt basalt att man som patient ska förbereda sig, men det är få som lyckas göra det, säger Madeleine Beermann.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev