fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Äldre antidepressiva bättre än nyare för parkinsonpatienter

Publicerad: 17 december 2008, 21:00

Äldre antidepressiva läkemedel är effektivare mot depression hos patienter med Parkinsons sjukdom än de nyare SSRI-preparaten. Det visar en ny studie.


Depression förekommer hos omkring hälften av alla patienter med Parkinsons sjukdom och behandlas ofta med antidepressiva läkemedel i form av SSRI.

 Nu har amerikanska forskare genomfört en studie där de har jämfört effekten av behandling med SSRI, som enbart påverkar serotoninsystemet, och tricykliska antidepressiva, som påverkar flera signaleringssystem i hjärnan, hos patienter med Parkinsons sjukdom och depression.

Neurology, publicerad online 17 december 2008

Studien omfattade 52 patienter som antingen behandlades med tricykliska antidepressiva läkemedel med den aktiva substansen noritriptylin eller med SSRI med den aktiva substansen paroxetin eller placebo. Patienternas symtom på depression testades två, fyra och åtta veckor efter behandlingsstarten.

Enligt resultat som nu publiceras online i tidskriften Neurology hade de patienter som behandlades med noritriptylin större chans att förbättras i sin depression jämfört med dem som behandlades med paroxetin.

 Enligt forskarna pekar studien på att depression vid Parkinsons sjukdom bör behandlas med läkemedel som påverkar flera signaleringssystem i hjärnan i stället för med preparat som bara verkar på serotoninsystemet.

Tricykliska medel kan dock medföra en ökad risk för biverkningar på bland annat hjärta och lever. Forskarna understryker därför att behandling med tricykliska läkemedel bör följas upp noga. De påpekar även att det finns nyare substanser än noritriptylin som verkar på flera signaleringssystem i hjärnan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev