tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Asplund: Ny metaanalys rätar ut frågetecken om trombolys

Publicerad: 24 mars 2014, 08:13

I förra veckan debatterades det om trombolys fungerar vid ischemisk stroke. Dagens Medicin ställde tre frågor till Kjell Asplund, professor och ordförande i kvalitetsregistret Riksstroke.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


På det nationella mötet för akutsjukvård debatterade du med den kanadensiska läkaren Ken Milne huruvida trombolys fungerar vid ischemisk stroke. Hur gick det?

– Vi hade två olika ansatser. Han gick igenom de randomiserade studierna en och en och pekade på en del motsägelsefulla resultat. I en del studier var det ingen signifikans och andra hade avslutats i förtid.

– Min argumentation byggde främst på en färsk metaanalys som snart kommer att publiceras. Där tycker jag att en hel del diskrepanser får sin förklaring. Det blir också ännu tydligare att det gäller att ge behandling inom tre timmar.

Vilket tycker du var Ken Milnes bästa argument?

– Det är att det finns svagheter i studierna, till exempel att många studier har inneburit behandling ganska sent efter insjuknandet. Vi var också eniga om att trombolys inte förbättrar överlevnaden. Däremot tycker jag att den färska metaanalysen övertygande visar gynnsamma effekter om trombolys ges tidigt.

Den här kontroversen verkar inte särskilt känd i Sverige, varför då tror du?

– Jag tycker den har diskuterats väldigt mycket i arbetet med nationella riktlinjer. Men det här var en konferens för akutläkare och de säger att de inte har hört talas om den här debatten. Det tycker jag är lite förvånande eftersom den har funnits i den vetenskapliga litteraturen.

Relaterat material

Åldersgräns för trombolys slopas

”Oroande tecken på att strokevård blir sämre”

Trombolys ökade välmående

Snabbare insatser efter stroke i Uppsala

Tragedi att äldre sällan får trombolys

Nya effektivare metoder vid stroke

Annan trombolys var bra vid stroke

Fler patienter kan få tillgång till trombolys

Strokeambulans gav snabbare vård

Trombolys hjälper även äldre

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev