fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Beta-amyloid hos friska knyts till kognitiv försämring

Publicerad: 21 juni 2017, 12:51

Genrebild. Foto: Thinkstock

Äldre personer som hade förhöjda nivåer av peptiden beta-amyloid hade ökad risk att senare försämras på kognitiva tester. Detta enligt en studie i Jama som därmed kan ge stöd för den omtalade amyloidhypotesen.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Upplagringen av beta-amyloid i hjärnan har av många forskare ansetts vara den troligaste förklaringen till uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Sådana amyloida plack är tillsammans med så kallade neurofibrillära trassel ett av de patologiska kännetecknen vid sjukdomen.

Kritiker till amyloidhypotesen brukar dock påpeka att även icke-alzheimerdrabbade personer kan ha mycket amyloida plack i hjärnan vid obduktion. Frågan är om dessa personer hade fått sjukdomen senare om de inte dött av andra orsaker.

Studier har på senare tid pekat på att så möjligen kan vara fallet då höga nivåer av beta-amyloid hos friska kopplats till ökad risk för kognitiv försämring. Detta samband syns också i den nya studien där forskare i USA följt 445 äldre kognitivt normala personer i vissa fall upp till tio år.

Deltagarna delades in i två grupper beroende på om de hade förhöjda nivåer av beta-amyloid i ryggvätska eller i hjärnan mätt med pet-kamera. Efter i median 3,1 år hade de som hade förhöjda nivåer fått sämre resultat på tre olika kognitiva tester. På ett fjärde test var skillnaden inte statistiskt säkerställd.

Forskarna påpekar dock att studien inte bevisar något orsakssamband och längre uppföljning behövs för att se hur många i respektive grupp som drabbas av demenssjukdom.

Läs abstract till studien:

Michael Donohue med flera. Association Between Elevated Brain Amyloid and Subsequent Cognitive Decline Among Cognitively Normal Persons. Jama 2017; 317:2 305–2 316. DOI:10.1001/jama.2017.6669

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev