Neurologi
Brist på neurologer slår mot migränpatienter
Publicerad: 6 augusti 2021, 06:00
Marina Tuutma är inte förvånad över att det bara är sex regioner som uppger att de inte har neurologbrist. Foto: Fredrik Karlsson/Bilbyrån
I minst 14 av 21 regioner råder det brist på neurologer, visar TT:s granskning. Bristen slår framför allt mot patienter med svår migrän
Ämnen i artikeln:
Region StockholmVästra GötalandsregionenRegion SkåneRegion ÖstergötlandRegion VästerbottenLinköpings universitetLäkarförbundetMarina TuutmaDistriktsläkarföreningenSocialstyrelsenMultipel sklerosT
TT
Av de 20 regioner som har svarat på TT:s enkät om tillgången på neurologer, råder en brist i 14. I fem regioner har bristen på neurologer lett till att man avvisar patienter med kronisk migrän till förmån för tyngre patienter. Regionerna som har så stor brist på neurologer att de har tvingats avvisa migränpatienter är Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Region Skåne, Region Östergötland och Region Västerbotten.
Läs mer: Bara en geriatriker kvar på Sunderby sjukhus
Jesper Petersson är professor i neurologi och chef för kunskapsstyrning i Region Skåne. Han har sett hur behovet av neurologer ökat både inom akutsjukvården och bland patienter som behandlas för långvariga sjukdomar.
– Patienter med neurologiska sjukdomar som ms och stroke har de senaste åren fått tillgång till fler behandlingar. Det har gjorts epokgörande framsteg. Patienter med ms som hamnade i rullstol under min studietid, gör inte det i dag. Och jag ser numera hur patienter som har kommit in med en stor stroke åker hem utan bestående men.
En annan förklaring till att bristen på neurologer är så stor är enligt Patrick Vigren, verksamhetschef på neurologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, att neurologerna på mindre sjukhus ofta inte får arbeta med det de är utbildade till.
– På små sjukhus får man ofta gå medicinjourer för att sjukhuset vill använda alla sina anställda brett. Det leder till att neurologerna flyttar till universitetssjukhusen, eller så byter de inriktning under ST och blir till exempel geriatriker eller rehabiliteringsläkare.
Patrick Vigren har också i undersökningar bland de anställda inom regionen sett att det faktum att neurologerna är så få gör att de blir ännu färre.
– Det som många har påtalat är att det är svårt att bygga upp ett kollegialt stöd mellan varandra när man är så få, och då känner man sig ensam och byter arbetsplats eller specialisering.
Marina Tuutma, andre vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen, är inte förvånad över att det bara är sex regioner som svarar att de inte har neurologbrist. Enligt Läkarförbundet handlar det om att regionerna inte har klarat av sitt uppdrag att utbilda så många neurologer som det finns ett patientbehov av.
– Neurologi är ett bra exempel på när dimensioneringen släpar efter de medicinska framgångarna. För tio år sedan ställde man mer diagnos, men hade mindre möjligheter att behandla. I dag finns fler mediciner och behandlingsmetoder och då måste regionerna se till att utbilda fler.
Läkarförbundet vill att Socialstyrelsen får det övergripande ansvaret för planering och uppföljning vad gäller utbildning av specialistläkare. För att få en jämlik vård över hela landet tycker de att staten bör ha ansvar för finansieringen, i stället för regionerna.
Tillgången på neurologer
I en enkät till Sveriges 21 regioner har 20 regioner svarat på om de har brist på neurologer. Region Norrbotten har inte kunnat ge något svar.
Ingen brist: Dalarna, Gotland, Värmland, Kalmar, Örebro, Halland
Brist: Stockholm, Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen, Jönköping, Skåne, Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten, Sörmland.
Viss brist: Blekinge, Uppsala, Kronoberg, Västmanland, Östergötland.
I dessa regioner har bristen lett till att migränpatienter avvisats:Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Västerbotten.
Källa: TT.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.