måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Därför nobbar Socialstyrelsen Mabthera

Publicerad: 11 november 2016, 13:59

Socialstyrelsen måste samarbeta med Läkemedelsverket. Det är förklaringen till att Mabthera inte kommer att rekommenderas vid ms i de kommande nationella riktlinjerna.

Ämnen i artikeln:

Off labelSocialstyrelsenRoche

Den 1 december kommer nationella riktlinjer för vård vid ms, multipel skleros. Där kommer läkemedlet Mabthera (rituximab), som Dagens Medicin kunde berätta i onsdags, inte få någon prioriteringssiffra. I stället ska det skrivas en text om läkemedelsgruppen där Mabthera ingår.

– Vi har fattat ett inriktningsbeslut att så tydligt som möjligt ge en bra beskrivning av hur kunskapsläget ser ut vad gäller denna läkemedelsgrupp och vilka studier det finns. Men det blir inte en bör-rekommendation, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Varför inte?

– Det finns en förordning som säger att statliga myndigheter ska tala med en röst, för att landsting och kommuner inte ska få olika besked från staten. Det har vägt tungt: när det finns olika myndigheter som gör rekommendationer ska vi samordna oss.

I detta fall handlar det om att Läkemedelsverket nyligen redogjorde för sin syn på så kallade off label-läkemedel, vilket Mabthera är. Där betonar man bland annat att behandling med sådana läkemedel sker på läkarens eget ansvar. Idag används Mabthera av runt var tredje ms-patient, och den utbredda användningen har kritiserats av läkemedelsindustrin eftersom läkemedlet saknar försäljningstillstånd för indikationen. Men studier pekar på goda resultat av läkemedlet, och professionen har efterfrågat tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen kring användningen. På fredagsmorgonen hade myndigheten möte med sin expertgrupp om sitt nya ställningstagande.

– Det andades viss besvikelse över att vi inte kan vara skarpare, säger Lars-Torsten Larsson, chef för avdelningen för kunskapsstyrning.

Han påpekar dock att remissversionen av riktlinjerna inte innehåller något om Mabthera över huvud taget, men att man valt att lyfta in det igen efter kritik från remissinstanserna.

Vad är vitsen med att ge ut riktlinjer om ni inte kan vara tydligare?

– Riktlinjerna för ms och parkinson täcker hela kedjan av preventiva, behandlande och rehabiliterande åtgärder. Att det blir en deskriptiv text på ett område innebär inte att vi får minskad effekt på andra områden, säger Olivia Wigzell.

Vilken betydelse kommer detta få för de patienter som i dag får Mabthera?

– Vi har inte bedömt att det ska få någon praktisk betydelse, den fria förskrivningsrätten kommer fortsätta finnas. Texten skickar inte någon annan signal än att man kan fortsätta som i dag. Vi hänvisar också till Ivo som säger att förskrivningen är förenad med beprövad erfarenhet och vetenskap.

Socialstyrelsen ska nu kontakta industrin för att diskutera deras ansvar för att skaffa godkännande för läkemedel.

– Det är industrins ansvar att beforska och ta fram läkemedel, det bygger på att man gör dem tillgängliga. Här har frågan väckts om industrin har gjort det man har kunnat, säger Olivia Wigzell.

Relaterat material

Socialstyrelsen ändrar sig igen om Mabthera

Studie stödjer bruk av Mabthera vid ms

Generaldirektör körde över egna experter om ms-läkemedel

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev