torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Datorer bättre på att läsa av smärta

Publicerad: 30 april 2014, 08:00

Kan du se om någon upplever smärta på riktigt eller om personen låtsas? Sannolikt inte så väl som du tror. Dataprogram kan göra det bättre.


I en ny studie fick människor och programmerade datorer ta del av videofilmer med personer som upplevde smärta eller som spelade att de upplevde smärta. Studien genomfördes vid University of California, där också programmeringen gjordes, University of Toronto och State University of New York. Den publiceras i Current Biology.

Datorn var bättre på att särskilja smärta från skådespeleri genom att läsa av subtila muskelrörelser och mönster i ansikten.

Vi har ganska bra bevis för att människor är uppmärksamma på fel ledtrådar , säger Marian Bartlett, professor vid University of California, till New York Times.

De personer som filmades för testet fick stoppa en arm i isvatten under en minut, för att uppleva smärta. Smärtan är omedelbar och äkta, men ofarlig. De fick också doppa armen i varmt vatten i en minut och låtsas att de kände smärta.

När försökspersonerna sedan fick titta på filmerna och gissa vem som kände smärta och vem som låtsades, blev bara cirka hälften av svaren rätt. De hade nästan lika gärna kunnat gissa med andra ord.

Några försökspersoner fick sedan träna sig att se uttryck för smärta. Sen fick de se filmer igen. De hade blivit något lite bättre. 55 procent av svaren prickade rätt.

När datorn gick igenom samma 50 filmer gick det betydligt bättre. Datorn mätte förekomsten eller frånvaron av 20 ansiktsmuskelrörelser, liksom frekvensen av dessa. Den var mycket bättre på att se små och snabba rörelser. Och resultatet: cirka 85 procent av svaren var korrekta.

Forskningen är tänkt att kunna användas i vården. Just nu arbetar Marian Bartlett med kollegor på teknik som ska hjälpa till att mäta smärtnivåer hos barn, så att de ska få bättre behandling.

Vid ett annat projekt fokuserar forskarna på deprimerade personer och deras ansiktsuttryck, där behandlaren snabbare ska kunna få signaler om i fall patienten börjar må bättre.

Läs abstract till studien:

Marian Stewart Bartlett med flera.  Automatic Decoding of Facial Movements Reveals Deceptive Pain Expressions, Current Biology, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.02.009

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev