söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Döms lämna ut råmaterial till Pace-studien

Publicerad: 18 augusti 2016, 12:18

Foto: Thinkstock

Brittisk domstol har beslutat att universitetet bakom den omtalade Pace-studien om kroniskt trötthetssyndrom, ska offentliggöra rådata. Men den juridiska striden är inte över.


Syftet med Pace-studien var att utvärdera behandlingar av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit. Den genererade flera artiklar som publicerats i The Lancet. De gjorde bland annat gällande att kognitiv beteendeterapi och gradvis ökad träning kunde vara effektiv behandling, vilket orsakade kontrovers.

Patientföreningar gick i taket, namninsamlingar gjordes för att delar av studien skulle dras tillbaka, och vissa forskare pekade på allvarliga metodproblem och krävde en oberoende granskning. ICO, en brittisk myndighet för informationsrättighet, krävde att råmaterial bakom studien offentliggjordes.

Nu har brittisk domstol beslutat att Queen Mary University of London måste, trots protester, lämna ut forskningsmaterial enligt vad som kan liknas vid den svenska offentlighetsprincipen, i Storbritannien kallat Freedom of information act. Universitetet har tidigare protesterat mot begäran och har bara delat information med andra forskare om det funnits ett sekretessavtal.

Queen Mary University har fortfarande möjlighet att överklaga. Just nu undersöker lärosätet domstolsbeslutet och överväger ett svar som ska ta hänsyn till både forskningsdeltagarna och forskarvärlden, skriver de på sin hemsida.

Relaterat material

Studie kan avgöra kontrovers om behandling vid ME/CFS

Kroniskt trötthetssyndrom kan få ett nytt namn

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev