fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Dosa kan förvarna epileptiker

Publicerad: 2 maj 2013, 11:20

En metod att förutsäga epilepsianfall visar lovande resultat i de inledande försöken på patienter.


För den som är drabbad av epilepsi är ovissheten om när nästa anfall ska slå till ofta påfrestande. Att ta sig ett bad, till exempel, går inte med mindre än att någon utomstående är där och vaktar. Att ställa en gryta på spisen blir ett riskmoment.

Nu har en australiensisk forskargrupp, sponsrad av företaget Neurovista, utvärderat säkerheten med en ny metod som kan förvarna om ett annalkande anfall. Nio män och sex kvinnor fick elektroder inopererade under skallbenet, beskriver forskarna i Lancet Neurology. Försökspersonerna, som var mellan 20 och 62 år, hade upp till 20 anfall i månaden trots olika antiepileptiska läkemedel. De hade alla så kallad fokal epilepsi, vilket innebär att anfallen alltid startar på samma ställe i ena hjärnhalvan.

Elektroderna kopplades till en liten dosa placerad under huden vid nyckelbenet. Dosan stod i sin tur i trådlös kontakt med en bärbar apparat med lampor som visade blått, vitt eller rött beroende på om elektroderna uppfattade den elektriska aktiviteten i hjärnan som normal, förhöjd eller epileptisk.

Forskarnas slutsats är att metoden var säker för de flesta av patienterna. Tre drabbades av biverkningar, som infektion, av implantatet och i två fall togs implantatet ut igen. För de övriga gick det bra, och efter några veckors EEG-registrering kunde apparaturen korrekt förvarna om mellan 65 och 100 procent av anfallen, enligt artikeln.

Om resultaten skulle stå sig i större provningar – vilket är nödvändigt om metoden ska godkännas för klinisk användning – öppnas dörren för snabbare och mer direktverkande antiepileptiska behandlingar, skriver forskarna.

Läs abstract:

Mark Cook med flera. Prediction of seizure likelihood with a long-term, implanted seizure advisory system in patients with drug-resistant epilepsy. The Lancet Neurology, publicerad online den 2 maj 2013. DOI: 10.1016/S1474-4422(13)70075-9

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev