onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Feberns molekyler uppstår i hjärnan

Publicerad: 27 augusti 2014, 12:00

Var tillverkas de signalämnen som framkallar feber? Svenska forskare tror sig nu veta att de kommer från väggarna i hjärnans små blodkärl.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten bygger på studier av möss där forskarna specifikt slagit ut uttrycket av två viktiga enzymer för bildningen av så kallade prostaglandiner i hjärnans blodkärl.

Studien visar att kroppstemperaturen knappt höjdes hos försöksdjuren när de infekterades med ett bakteriegift. Däremot påverkades inte andra symtom på inflammation.

Prostaglandiner är namnet på de signalämnen som frisätts vid  inflammatoriska reaktioner och som påverkar hjärnans termostat  hypotalamus att höja temperaturen.

Forskarna anser det nu vara bevisat att just de prostaglandiner som orsakar feber uppstår i blodkärlsväggarna, varifrån de alltså har tämligen nära till hypotalamus. Resultaten skulle också motbevisa andra teorier om varifrån feberns prostaglandiner kommer, som att de kommer via blodet eller från immunceller inuti hjärnan.

Bakom studien står bland andra David Engblom och hans kollegor vid Linköpings universitet.

Forskarna hoppas att upptäckten kan ge ledtrådar till nya läkemedel som lindrar vissa inflammatoriska symtom men inte andra.

Läsa abstract till studien:

■ Daniel Björk Wilhelms med flera. Deletion of Prostaglandin E2 Synthesizing Enzymes in Brain Endothelial Cells Attenuates Inflammatory Fever. Journal of Neurocience 2014; 34: 11 684­–11 690. DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1838-14.2014

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev