torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fick träffa tio läkare vid elva besök

Publicerad: 10 april 2018, 13:57

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Izabelle Nordfjell

En man med sömnbesvär fick träffa tio läkare som skrev ut flera olika läkemedel som inte hade med hans problem att göra. Nu kritiseras den psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus av Ivo.

Ämnen i artikeln:

IvoRegion Västerbotten

Mannen diagnostiserades med ospecifika sömnstörningar, enligt Västerbottenkuriren som rapporterar om vad som lett till kritiken från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Vid elva besök för sina sömnbesvär fick mannen träffa tio olika läkare. De skrev ut narkotikaklassade läkemedel men också läkemedel för psykos och bipolär sjukdom, något mannen inte ska ha visat tecken på att ha.

Läkemedlen gav mannen flera olika biverkningar som till exempel smärta, illamående och viktuppgång.

Ivo riktar kritik mot den psykiatriska kliniken i Umeå på en rad punkter. Det är oklart varför mannen fick vissa läkemedel utskrivna, konstaterar Ivo, eftersom dokumentationen är otydlig. Läkarna har heller inte varit tillräckligt försiktiga med att skriva ut narkotikaklassade läkemedel, anser Ivo. Kliniken får också kritik för att mannen och närstående inte fick tillräcklig information om eventuella biverkningar. Någon vårdplanering har heller inte gjorts för mannen och den bristande kontinuiteten – att patienten fick träffa tio läkare vid elva besök – får också kritik.

Angående den sista punkten svarar verksamhetscheferna, enligt Västerbottenkuriren, att kontinuiteten är viktig men svår att upprätthålla på grund av läkarbrist.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev