fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fler hjärntumörer hittas hos högutbildade

Publicerad: 21 juni 2016, 09:34

Risken för gliom var 23 procent högre bland kvinnor som var universitetsutbildade, enligt studien. Foto: Thinkstock

Risken för att diagnostiseras med en hjärntumör verkar vara högre hos universitetsutbildade personer jämfört med lägre utbildade individer, enligt ny svensk och brittisk forskning.

Ämnen i artikeln:

GlioblastomGliomHjärntumör

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Resultaten antyder att män som läst minst tre år på universitet hade en 19-procentig högre risk för gliom, en tumörtyp som bildas utifrån hjärnans stödjeceller. Detta jämfört med män som hade en grundskoleutbildning.

En liknande trend sågs även bland kvinnor där risken för gliom var 23 procent högre bland universitetsutbildade jämfört med de som gått ut grundskolan. Resultaten pekar på att högutbildade kvinnor också hade en högre risk för meningiom, en tumörform som utgår från hjärnhinnorna.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Epidemiology & Community Health. Eftersom den är av observationstyp går det inte att dra några orsakssamband utifrån resultaten.

Kopplingen mellan hjärntumörer och utbildningsgrad är inte helt klar, påpekar forskarna bakom studien. Men de tror att välutbildade personer är mer uppmärksamma på symtom som vittnar om tumörer och söker vård i ett tidigare skede. Inrapporteringar till nationella cancerregistret kan därmed vara mer fullständig för välutbildade jämfört med lågutbildade, skriver forskarna.

En svaghet med studien är att resultaten inte tar hänsyn till livsstilsfaktorer som kan inverka på risken att få en tumör i hjärnan.

Resultaten baseras på fler än 4,3 miljoner svenskar som följdes mellan 1993 och 2010. Forskarna har använt sig av register för att samla in uppgifter om eventuella hjärntumörer samt information om bland annat inkomst, utbildning och civiltillstånd.

Läs mer i abstract:

Amal R Khanolkar med flera. Socioeconomic position and the risk of brain tumour: a Swedish national population-based cohort study. Epidemiology & Community Health, publicerad online den 20 juni 2016. Doi: 10.1136/jech-2015-207002

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev