onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Flopp för möjlig konkurrent till Bioarctics lekanemab

Publicerad: 14 november 2022, 14:57

Läkemedelsföretaget Roche meddelar att deras antikropp gantenerumab inte hade klinisk effekt vid tidig Alzheimers sjukdom. Foto: Roche

Läkemedelskandidaten gantenerumab kunde inte bromsa den kliniska försämringen vid tidig Alzheimers sjukdom, enligt preliminära resultat från två fas 3-studier.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterRocheAlzheimerAlzheimers sjukdomLäkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Liksom många andra läkemedelskandidater i fältet var gantenerumab designad att binda till ämnet beta-amyloid, vars upplagring i så kallade amyloida plack i hjärnan antas driva utvecklingen av alzheimer.

Men enligt de ganska knapphändiga resultat som företaget Roche i dag kommunicerade via ett pressmeddelande gick det alltså inte att bromsa den kliniska försämringen vid sjukdomen och effekten på beta-amyloid var också sämre ”än förväntat”. 

Läs också: ”En av de prinicipellt viktigaste läkemedelsupptäckterna på länge” 

Oskar Hansson, alzheimerforskare och professor i neurologi vid Lunds universitet, ser beskedet som ytterligare en besvikelse för forskningsfältet. 

– Vi får vänta på ytterligare data innan det går att analysera resultaten mer noggrant. Men det som sticker ut är att man inte lyckats få ner amyloidbördan. Här borde man kanske på förhand ha hittat en dos som lyckades med det, säger han.

Flera läkemedelsföretag har testat konceptet med att blockera upplagring av beta-amyloid med hjälp av antikroppar. Men fram tills för några veckor sedan var det inga som lyckats visa positivt resultat på ett tydligt vis. 

Den 28 september stod det dock klart att den svenskutvecklade antikroppen lekanemab bromsade försämringen med 27 procent jämfört med placebo när företagen Bioarctic och Eisai släppte preliminära resultat från en emotsedd fas 3-studie.

Roche kunde inte upprepa denna succé. Gantenerumab minskade visserligen till synes den kliniska försämringen, enligt skalan CDR-SB, men bara med 6 respektive 8 procent i de två studierna – detta jämfört med placebo. Skillnaderna var långt ifrån statistiskt säkerställda. 

Totalt ingick det nästan 2 000 patienter i de två studierna Graduate I och II. Deltagarna följdes i drygt två år.

Både gantenerumab och lekanemab binder till beta-amyloid men det finns skillnader i hur detta går till. Gantenerumab binder främst till olösliga plack, medan lekanemab är designad för att binda till lösliga så kallade protofibriller.

Mer detaljerade resultat från fas 3-studierna med gantenerumab och lekanemab kommer att presenteras på kongressen CTAD i San Fransisco, USA, i slutet av denna månad. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev