tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fokus på trombektomi i nya riktlinjer

Publicerad: 22 maj 2017, 10:50

Större blodproppar i hjärnan kan effektivt avlägsnas med ett litet metallnät, en så kallad stent retriever.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Behandlingsmetoden trombektomi får högsta prioritet i remissversionen av de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det innebär att Socialstyrelsen vill att metoden ska användas mer än vad som görs i dagsläget. Trombektomi har visats vara effektiv för att avlägsna större blodproppar i hjärnan samtidigt som behandlingen leder till kostnadsbesparingar för samhället på sikt. Behandlingen går ut på att blodproppar tas bort mekaniskt med hjälp av ett metallnät.

– ­I de tidigare riktlinjerna fanns ingen rekommendation om trombektomi, men nu finns flera studier som ger metoden ordentligt vetenskapligt stöd, säger Anna Lord som är projektledare för de nya nationella riktlinjerna, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

En stor del av rekommendationerna i remissversionen fokuserar på att stärka vårdkedjan med förebyggande åtgärder, insatser i akutskedet samt rehabilitering.

Med de nya rekommendationerna kommer kostnaderna för strokevården att öka. Dessutom ställs högre krav på kompetens, exempelvis när det gäller att kunna erbjuda fler patienter trombektomi. Det innebär att fler läkare som utför metoden behöver utbildas, så kallade neurointerventionister. I dag finns sammantaget runt 20 utförare i Sverige.

Dagens Medicin har nyligen rapporterat om att vissa universitetssjukhus satsar på snabbspår för trombektomi. Läs mer i nummer 18/17.

En slutlig version av de nationella riktlinjerna för strokesjukvård ska publiceras under våren 2018.

Relaterat material

Snabbspår ska rädda liv vid stroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev